Mindfulness bij autisme

<< Terug naar aanbod

Mindfulness bij autisme

Mensen met autisme raken sneller dan anderen overprikkeld, ze hebben vaak last van piekeren en dwangmatige gedachten. In individuele sessies oefen je met Ton Mutsaars in het focussen van je aandacht, bijvoorbeeld op je lichaam of ademhaling. Daardoor leer je hinderlijke gedachten, geluiden of lichamelijke gewaarwordingen gemakkelijker los te laten. Zo kun je als het ware ‘je geest temmen’. Het geeft rust, vermindert spanning en helpt je te ‘ontprikkelen’. Mindfulness is geen ontspanningstherapie, het is een vorm van aandachtstraining. We gaan tijdens de sessies niet in op je dagelijkse problemen.

Dit levert de training je op:

  • Je leert je gedachten los te laten door je aandacht ergens anders op te richten;
  • Je ervaart meer rust, zowel in je lichaam als in je hoofd. Hierdoor kun je beter herstellen van een drukke dag;
  • Je leert beter je grenzen aan te voelen, waardoor je minder snel overbelast raakt;
  • Je voelt je minder (vaak) somber.

Dit vraagt de training van jou:
Je moet in staat zijn om elke dag een uur te besteden aan het doen van oefeningen. Tijdens de mindfulness-training kun je niet starten met een andere vorm van behandeling. Het is niet aan te raden om tijdens te training te veranderen van medicatie.

Opzet van de training
Deze individuele training wordt gegeven door Ton Mutsaars en bestaat uit 6-8 bijeenkomsten van ongeveer een uur. We werken met het cursusboek ‘Mindfulness bij volwassenen met autisme’, van Annelies Spek.

Wanneer
Na kennismakingsgesprek worden data en tijd in overleg bepaald.
Kosten
Per sessie van ongeveer een uur € 85.- (gemiddeld tussen de 6 en 8 sessies)