Maandag is Geel

MAANDAG IS GEEL

Sommige mensen kunnen kleuren proeven, of geuren zien. Sommige mensen vinden maandag rood. Sommige ervaren bij dinsdag de kleur geel. Sommige mensen vinden een bittere smaak, groen.

Wat dacht je van blijdschap? Welke kleur heeft die? Als je sterke kleurassociaties hebt (zoals ik) en als je zo sterk associeert dat je de kleuren heel sterk ervaart en ze dus eigenlijk ‘ziet’ ben je wellicht een Synestheet. Dit fenomeen noemen we synesthesie.

Synesthesie is een vermenging van de zintuigen. Hoewel het niet ongewoon is dat zintuigelijke waarnemingen onderlinge invloed hebben, is dit bij synesthesie dusdanig sterk dat bijvoorbeeld kleuren geproefd worden of geluiden gezien. Deze eigenschap van de hersenen komt bij relatief weinig mensen voor. Deze nemen meerdere soorten impulsen tegelijk waar, ook als die in feite in het algemeen door andere zintuigen worden gegenereerd. Synesthesie komt bij 1-5% van de mensen voor. Synesthesie is geen onderdeel van een psychische, psychiatrische of neurologische ziekte en wordt zelfs vaak als nuttig en plezierig ervaren.

Enige tijd geleden deed ik een test via internet. De Universiteit van Amsterdam was een onderzoek gestart naar synesthesie. Het was een interessante en zeer uitgebreide test. Ik kreeg vormen te zien, letters, geluiden te horen, instrumenten te zien. Aan alle items gaf ik mijn kleur. Het vermoeide me. Dat viel me op. Het was een vreemde vermoeidheid in mijn hoofd… Ik was benieuwd of ik een synestheet zou zijn… Een paar weken later kreeg ik een mail. Ik werd uitgenodigd om ter plaatse aan verder onderzoek mee te doen. Ik was een synestheet! Ze wilde me verder onderzoeken!

In dit onderzoek wilde ze erachter komen of synesthesie een fenomeen is wat wellicht in een ieder van ons in enige mate voorkomt, en of synesthetische ervaringen van buitenaf beïnvloedt kunnen worden. Ze richtte zich hierbij op letter-kleur synesthesie. Dit als een kleur wordt ervaren bij het waarnemen van een letter.

Ik was verbaasd. Had het eigenlijk niet verwacht. Ook was ik blij. Mijn hooggevoeligheid bestond, dat vond ik al prettig. En mijn kleurgevoel heeft dus ook een naam en bestaat ook! Dubbel blij.

Wel was en ben ik benieuwd wat de relatie is met hooggevoeligheid. Zou een synestheet ook een HSP-er zijn? Deze vraag stelde ik in dit onderzoek. Echter, dit was niet meegenomen in deze testen.

Nou maakt het mij, ten diepste, niet zo veel uit hoe je het noemt. Hooggevoelig, synesthesie, buitengewoon… Wat wel opvalt is dat de wetenschap steeds meer inziet dat er meer is. En dat is voor mij een heugelijk feit.

Wat in mijn ogen belangrijk is dat iedereen er mag zijn met al zijn gevoelens en ervaringen. Dat deze gezien worden. Serieus genomen worden. Aandacht krijgen. Want dan kan je groeien in wie je bent en wilt zijn.

Enkele interessante fimpjes over synesthesie vind je hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=n9_aJVb9Is4 

https://www.youtube.com/watch?v=s90OVAQ9Klc 

www.mindfulnesscentrumvught.nl

Jan Hogema