Praten met dieren, kan ik dat ook?

Kun jij praten met dieren? Heb jij wel eens het gevoel dat je de gemoedstoestand van je poes, je hond of zelfs van je cavia kunt aanvoelen?

Kun jij zien en merken of je huisdier boos is, somber, blij of jaloers? Heb je soms het idee dat je zelfs de reden kunt oppikken waarom dit zo is? Voel jij ook dat de kat zo ook naar jou kijkt? Dat ook zij voelt hoe het met jou is?

Als ik het goed heb, klinkt dit voor jou helemaal niet zo gek in de oren. Het is voor veel hooggevoeligen eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld.

Communiceren met dieren kan iedereen leren! Hooggevoelige personen hebben alleen aanleg hiervoor en zijn een stapje verder. Ze doen van nature al erg veel met hun gevoel. Bewust of onbewust. Zij weten dat de communicatie tussen jou en je huisdier bestaat uit het observeren en uitwisselen van gevoelens.

Zaak is dus om meer aandacht te geven aan je gevoel. Eens stilt te staan en… te voelen.

Communiceren met dieren gaat via het gevoel. Hoe meer je daar mee doet hoe gedetailleerder je deze taal onder de knie zult krijgen.

Er zijn genoeg voorbeelden waarin je huisdier op een vraag antwoord geeft: Zo kan een poes haar kop wegdraaien als jij van vakantie thuiskomt. Uit boosheid dat je haar zo lang alleen hebt gelaten.

Je ziet wel eens honden die hun kopje een beetje schuin houden als het baasje hun iets vraagt. Alsof ze opletten om het maar goed te verstaan…

Soms gebruiken mensen onverstaanbare ‘taal’. Liefkozende woordjes die ze hun huisdier toefluisteren, ‘onverstaanbare zinnetjes in een hoge toon’… . De letterlijke betekenis van de woorden zijn niet van belang maar wel de klank, het volume en bovenal het gevoel wat in deze woorden is gelegd. In welk woord zit liefde? In welke boosheid?

Praten met dieren kan iedereen. Het is een kwestie van meer gaan doen met je gevoelsleven. Hoe zou het voor jou zijn als je (meer) tijd zou besteden aan jouw gevoelsleven? Zou jij eens wat meer vanuit je gevoel willen communiceren in plaats vanuit je verstand? Communiceren vanuit je gevoel is iets wat we van de dieren kunnen leren!

Zou je meer willen weten over de specifieke kenmerken van hooggevoeligheid, neem dan contact met me op.
Hooggevoeligheid is een prachtige eigenschap waar je meer mee kunt als je zou denken.

Want je weet,
Hooggevoeligheid is je kracht.

Jan Hogema