Hooggevoeligheid erkend door de wetenschap

HOOGGEVOELIGHEID ERKEND DOOR DE WETENSCHAP

Harde geluiden, grote mensenmassa’s, onderhuidse spanningen; bij hooggevoelige mensen komen dit soort ervaringen harder binnen dan anderen.

20% van de mensen wordt met deze eigenschap geboren. Dankzij nieuw wetenschappelijk onderzoek wordt hooggevoeligheid steeds meer erkend.

De laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Het toonde aan dat het hier niet gaat om ‘iets dat tussen de oren zit’, maar dat de verwerking van prikkels in de hersenen bij hooggevoelige mensen daadwerkelijk anders verloopt. De Vrije Universiteit Brussel organiseerde in 2015 voor het eerst een wetenschappelijk congres, waarin de resultaten van de onderzoeken werden besproken. Na de alternatieve therapeuten erkennen nu ook steeds meer huisartsen, psychiaters en psychologen dat hooggevoeligheid bestaat. Hooggevoeligheid is geen stoornis of aandoening, maar een persoonlijkheidskenmerk of een karaktereigenschap. Ongeveer 20% van de mensen wordt ermee geboren.

Test jezelf

Voor veel mensen valt het kwartje als ze ontdekken dat ze hooggevoelig zijn. Het is vaak een hele geruststelling dat er een naam is voor hun ervaringen. Een test die vaak wordt gebruikt om hooggevoeligheid aan te tonen, komt uit het boek van Elaine N. Aron, ‘Hoog Sensitieve Personen’. Deze test vind je makkelijk op internet.

Vaak hebben mensen in het begin last van hun hooggevoeligheid. Ze ervaren de prikkels die ze uit hun omgeving oppikken, intenser dan anderen. Dit kan snel leiden tot overprikkeling. Als deze vorm van overbelasting te lang duurt, kan dit zelfs leiden tot een burn out of overspannenheid. Goede informatie en begeleiding kunnen helpen bij het ontdekken van de positieve kanten. Hooggevoeligheid is namelijk ook een kracht! Zo nemen HSP-ers (Hoog Sensitieve Personen) meer details waar, doorzien ze structuren sneller en zijn ze erg goed in het afstemmen op de ander. Het is een prachtige eigenschap, die je veel kan brengen.

De Vrije Universiteit van Brussel werkt op dit moment aan een meer wetenschappelijke en uitgebreidere test. De onderzoeken zijn nog in volle gang. Veel mensen zijn blij dat de wetenschap zich heeft gebogen over dit fenomeen. Door deze aandacht krijgt hooggevoeligheid erkenning en kan steeds beter worden ingezet als een kracht.

Het beoefenen van mindfulness is zeer effectief gebleken bij hooggevoeligheid. Voor HSP-ers is het leren omgaan met de veelheid van gedachten en gevoelens nog meer een uitdaging.

Hooggevoeligheid is je kracht!

www.mindfulnesscentrumvught.nl

Jan Hogema