Hooggevoelig? Weg met slachtofferschap!

HOOGGEVOELIG? WEG MET SLACHTOFFERSCHAP

Ik ken vele hooggevoelige mensen met wie het erg goed gaat. Ze gebruiken hun talent voor een mooie carrière en vervullen een waardevolle spilfunctie in een gezin of ander team.

Ze voelen situaties haarfijn aan en spelen er handig op in. Bij dreigende overprikkeling zijn ze in staat zichzelf te reguleren. Ze slagen erin gebruik te maken van deze toestand van zijn en herstellen zichzelf.

Toch presenteren deze mensen zichzelf zelden als hooggevoelig. Wij horen vaak juist de verhalen van mensen die er wél onder gebukt gaan. Zij klagen over vermoeidheid en stress, hebben last van de vele indrukken die ze nauwelijks kunnen verwerken en voelen zich het slachtoffer van een maatschappij die steeds sneller wordt. Ze ervaren hun hooggevoeligheid als een zwakte en zorgen ervoor dat ook anderen er zo naar gaan kijken. Het is een perspectief dat niets oplevert.

Want weet je dat hooggevoeligheid niet weggaat? En weet je dat je kunt leren met je hooggevoeligheid om te gaan? Uit onderzoek blijkt dat HSP-ers nog gevoeliger zijn voor positieve indrukken dan voor negatieve. Focussen op het negatieve kost veel energie, je hebt het gevoel dat je leegloopt. Daarom is het essentieel dat je niet vecht tegen de eigenschappen van hooggevoeligheid, maar ze juist omarmt. Ontdek de positieve kanten!

Stress en overprikkeling zijn noch positief, noch negatief. Ze helpen je bij het maken van nieuwe keuzes: zonder deze twee is er geen zelfinzicht, geen vooruitgang, geen zelfontwikkeling. Ze leren je uit je comfortzone te stappen en te gaan staan voor jezelf. Ze helpen jouw hooggevoeligheid als een uitdaging te zien.

De meeste HSP-ers doen precies dát. Hooggevoelige mensen zijn namelijk van nature nieuwsgierig naar zichzelf. Ze zijn onderzoekend van aard en absorberen gretig alle informatie die ze kunnen inzetten ten goede van zichzelf. Hooggevoelige mensen kenmerken zich door een dieper verwerkingsproces. Indrukken komen heftiger binnen en er is meer verwerkingstijd nodig. Maar je hoeft geen slachtoffer te zijn als je hooggevoelig bent.

Wat zou jij willen veranderen rondom hooggevoeligheid?
Waar droom jij van?
Wat loopt al GOED?!
Wat werkt er wel?
Waar haal jij kracht uit?
Wat zou jouw volgende stap kunnen zijn?

Als je een beetje hulp wilt, neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen je begeleiden op jouw pad en leren je om je meer te richten op de positieve kanten van jouw persoonlijkheid. Ik moedig je aan: neem je verantwoordelijkheid als HSP-er en blijf geen slachtoffer!

Hooggevoeligheid is je kracht!

www.mindfulnesscentrumvught.nl

Jan Hogema