Hooggevoeligheid en wetenschap

Op mijn laatste blog over de erkenning van hooggevoeligheid door de wetenschap kwamen ongelofelijk veel reacties.

De blog werd vaak gedeeld op social media en ik kreeg er tientallen mails over. Ik was verbluft… Kennelijk is de link tussen hooggevoeligheid en wetenschap hoogst ongebruikelijk.

Veel hooggevoelige mensen kijken argwanend naar de wetenschap. Vaak hebben ze een uiterst moeizaam pad afgelegd langs hulpverleners uit het reguliere circuit. Omdat die niks concreets kunnen vinden, worden ze met een kluitje in het riet gestuurd. Omgekeerd is er net zoveel terughoudendheid. Er zijn nog steeds huisartsen, psychiaters en psychotherapeuten die nog nooit van hooggevoeligheid hebben gehoord. En als dat wel zo is, weten ze in veel gevallen nauwelijks wat het inhoudt. Het wordt tijd dat daar verandering in komt! Serieuze erkenning door het reguliere circuit is voor beide partijen van levensbelang. Wij als HSP’s moeten de wetenschap dus niet de rug toekeren, maar de samenwerking juist opzoeken! Samen kunnen we de muur doorbreken.

Vorig jaar was er voor het eerst een internationaal wetenschappelijk congres over hoogsensitiviteit. In Brussel kwamen mensen over de hele wereld bijeen om over hooggevoeligheid te praten en de laatste wetenschappelijke onderzoeken te delen. Hier lees je er meer over. Als bezoeker was ik erg onder de indruk van de acceptatie en de erkenning die alle deelnemers toonden. Ik vond dat zó inspirerend, dat ik mij aansloot bij een klein groepje waarmee we nu een congres in Nederland aan het organiseren zijn. Eind 2017 gaat dat gebeuren (via mijn nieuwsbrief houd ik je op de hoogte).

Vanuit de Vrije Universiteit Brussel (die het congres organiseerde) is nu ook een opleiding gestart: de ‘HSP Professional’. Deze opleiding wil een standaard creëren, die de begeleiding van hooggevoelige mensen (HSP’s) verbetert. De opleiding geeft een duidelijke definitie van HSP, met een (jawel!) wetenschappelijke onderbouwing. Ik vind het geweldig dat ik ben toegelaten tot de opleiding, vooral omdat hij in eerste instantie is gericht op artsen, psychiaters en psychologen – het reguliere circuit. Ik vind het essentieel voor mijn professionaliteit om óók als natuurgeneeskundig therapeut over de laatste wetenschappelijke inzichten te beschikken. Want het zijn vaak juist mensen zoals ik, die hooggevoelige cliënten ontvangen en begeleiden.

HSP’ers kunnen bij ons centrum terecht voor individuele begeleiding, of training in een kleine groep. We willen laten zien dat hooggevoeligheid – naast knap lastig soms – vooral een prachtige eigenschap is. Als energetisch therapeut word ik in veel gevallen gelukkig (deels) vergoed door zorgverzekeraars. Ook dat is een vorm van erkenning. Maar rondom het begrip hooggevoeligheid moet er nog een hoop gebeuren. Daar strijd ik voor!

Jan Hogema