Twijfel je nog? Hooggevoeligheid bestaat!

Het 1e internationale wetenschappelijke congres over hooggevoeligheid in Brussel (12 en 13 mei). Daar wilde ik naar toe!

Elaine Aron, de Amerikaanse psychologe en hsp-er die hooggevoeligheid op de kaart heeft gezet met haar boeken, gaf verschillende lezingen en was twee dagen aanwezig.

De dag begon voor mij stressvol. Ik sliep in Antwerpen bij een vriend. Zo hoefde ik minder ver te reizen op de dagen zelf. Hij woonde op de tweede verdieping. Bij vertrek, de eerste ochtend, sloot ik de deur van zijn appartement achter me en liep naar beneden naar de voordeur. Daar merkte ik dat deze op het nachtslot zat! Ik liep weer naar boven, belde aan… Ik hoorde geen bel. Belde nog een keer… Niks. Ik belde hem met mijn telefoon… Marc lag nog heerlijk te slapen en hoorde niks. Ik zat vast in de hal. Ik voelde stress opkomen. Roepen had ook geen effect… Gelukkig was ik door mijn geschreeuw gehoord. De bovenbuurman deed open en snel stond ik, gelukkig, op straat. Gestresst en gespannen! Het zenuwstelsel reageert sterker op prikkels bij hsp-ers. Dat was me weer duidelijk 😉

Het congres ging o.a. over de ‘constructie’ van het concept ‘hooggevoeligheid’. En dat dit concept nog vol in beweging is. Zo werkt de Vrije Universiteit Brussel nu aan een betere hsp-test. Zo is de test nu: www.benikhooggevoelig.nl

Deze test uit het boek van Elaine Aaron is op veel punten niet goed genoeg meer. En dat er een goede hsp-test komt is erg belangrijk. Er vindt in hooggevoelig Nederland en Vlaanderen veel wildgroei plaats wat betreft hooggevoeligheid. We moeten zorgen en bouwen aan een solide en betrouwbare basis van kennis over hooggevoeligheid. En dat deze kennis wetenschappelijk is onderzocht is dan ook erg belangrijk. HSP Vlaanderen was de organisatie die het congres had georganiseerd. Het viel me op hoe groot en profesioneel die organisatie is! Met 1100 leden is het een forse club die heel actief is in het organiseren van tal van activiteiten. Meer informatie over die club kun je vinden op: www.hspvlaanderen.be

Op het congres was een fijne sfeer. De wetenschappers en onderzoekers waren ook heel blij en bijna emotioneel doordat er eindelijk een wetenschappelijk congres kon plaatsvinden over dit onderwerp. Hooggevoeligheid staat nu echt op de kaart! Hooggevoeligheid bestaat! Ook wetenschappelijk gezien. We kregen informatie hoe het in de hersenen en in het centrale zenuwstelsel werkt bij hsp-ers. Dat deze geen filter hebben in het werkgeheugen en daardoor veel meer prikkels moeten verwerken. En als dat werkgeheugen vol is er stresshormonen worden aangemaakt in de nieren. Alhoewel ik helemaal niet wetenschappelijk ben ingesteld vond ik het prachtig om te horen en ook prachtig om zoveel bevlogen mensen bij elkaar te zien. Ik voelde me verbonden met iedereen. Al die gelijkgestemden.

Hooggevoeligheid werd ook niet als louter een probleem neergezet (wat het ook niet hoeft te zijn) maar echt als een kenmerk van iemands persoonlijkheid met specifieke kwaliteiten.

De focus van het congres lag mijninziens op de kwaliteiten. Dat maakte het geheel hoopvol, blij en ik kreeg zelfs een gevoel van trots. Trots dat ik hooggevoelig ben. En dat mag iedereen zijn. Trots op je hooggevoeligheid want…

Hooggevoeligheid is je kracht!

Jan Hogema