Overlevingsstand!

Ken je het? Je bent op vakantie maar het is er véél te heet, je vind het véél te druk, te veel mensen, teveel prikkels die maar doorgaan, doorgaan en doorgaan?

Ken je het? Je zorgt voor je kinderen, huis, je man en je hebt geen tijd om maar enigszins bezig te zijn met ‘overprikkeling’?

Ken je het? Je viert carnaval en je staat ervan te kijken dat jij om kan gaan met al die prikkels als hooggevoelig persoon?

Ken je het dat je je wellicht onbewust jezelf kunt afsluiten voor de indrukken van alledag ook al had je dat nooit gedacht van jezelf? Want kun je op andere momenten volledig uit het lood geslagen worden door bepaalde gebeurtenissen, caranaval gaat je met al dat gezwier en gebral bewonderingswaardig goed af!

Je drukke huishouden doe je op de automatische pilloot. Je denkt en voelt niet bewust in deze stand en focust op wat er gedaan moet worden.

Vanochtend had ik een inzicht. Net terug van vakantie uit het mooie maar prikkelrijke Thailand realiseerde ik me dat ik mezelf in veel situaties daar in een ‘overlevingsstand’ zette. In deze stand ervaarde ik nog steeds alles wat er om me heen gebeurde maar het gevoel en mijn gedachte daarover blokte ik. Ik deed dat onbewust. Ik was me er niet bewust van. Het leek achteraf wel of mijn fysieke lichaam dat deed. Het voelde achteraf als een automatisme, een instinkt. Zoals je in een stress situatie ook automatisch reageerd.

Het inzicht ervaarde ik als wonderlijk omdat ik meteen wist dat het een bruikbare tool zou kunnen zijn voor hooggevoelige personen en die ik dus ook bewust kon inzetten.

Deze ‘overlevingsstand’ is niet negatief… en ook niet positief. Het is een mechanisme wat ik onbewust vaker heb ingezet in mijn leven. Herken je dit? Denk jij dat dat een goede tool zou kunnen zijn voor je om in te zetten bij (on)verwachtte prikkels? Ik heb het nu al vaker bewust ingezet en voor mij werkt het! Sterker nog. Ik kan achteraf kiezen hoe ik iets ervaren heb…! Dat klinkt misschien gek maar ik zal het je uitleggen. Het eilandje in Thailand waar ik was was ongelooflijk mooi. Het was een eilandje zoals in je dromen. Een eiland dat zo in een tijdschrift kon. Witte zandstranden, palmbomen en een turquoise zee met een strakblauwe lucht daarboven. Maar het zand was zó wit en de zon zó fel dat je met een zonnebril nog je ogen dicht moest knijpen. Het zand was zo heet dat je niet met je blote voeten erover kon lopen. Naast de paden, tussen de begroeiing lag afval. Oude slippers, vuilniszakken en oud ijzer.

En ik besefte weer dat alles bestaat uit yin en yang, zwart en wit, goed en slecht, positief en negatief. Waar kijk jij naar en wat wil je meenemen in je ervaring? Ja, ik heb de minder leuke dingen ook gezien maar koos om de fijne en mooie momenten de boventoon te laten voeren. En, dat is mogelijk! Ik focus op wat ik prachtig vond. Het eten, het drinken, 3 weken op slippertjes lopen, op een brommertje je heel vrij voelen…

Mijn ‘overlevingsstand’ kan ik nu bewust inzetten bij (on)verwachte overprikkelingen. Ben benieuwd of jullie dit herkennen. Laat het me weten als je eenzelfde ervaring hebt.

Hooggevoeligheid is je kracht!

Jan Hogema