Hooggevoeligheid mag er zijn

HOOGGEVOELIGHEID MAG ER ZIJN

Hooggevoeligheid is een nog relatief nieuw begrip. Veel mensen denken dan ook nog steeds dat het iets nieuws is. Dat het nog niet bestond. Ze denken dat het een term is die wel weer zal overwaaien…

Gelukkig weten hooggevoelige personen beter…

Hooggevoeligheid heeft altijd bestaan alleen heeft deze karaktereigenschap nu een naam. En dat is goed omdat daarmee het iets is. Het bestaat. Je kunt er iets mee doen. Je kunt je hooggevoeligheid gebruiken.

Veel huisartsen, psychiaters, psychotherapeuten en andere hulpverleners namen hooggevoeligheid niet zo serieus. Maar daar is nu langzaam verandering in aan het komen! Ze erkennen steeds meer dat het een persoonlijkheidskenmerk is. Hooggevoeligheid wordt steeds meer zichtbaar en gezien.

Hoewel sommige mensen er ook last van kunnen hebben is het vooral een prachtige en speciale eigenschap.

Mindfulness Centrum Vught krijgt steeds meer doorverwijzingen van huisartsen, praktijkondersteuners, psychiaters en psychologen. Dat is geweldig omdat dat het bewijs is dat HSP-ers meer en meer gezien en erkent worden.

Ook op scholen wordt er steeds meer rekening gehouden met hooggevoelige kinderen. Op de werkplek is nog een weg te gaan maar ook daar weten ze de positieve eigenschappen van hooggevoeligheid steeds meer te gebruiken.

We mogen er zijn!

Hooggevoeligheid staat op de kaart en dat is mogelijk gemaakt door onder andere het boek van Elaine Aron. Maar ook door al die hooggevoelige mensen die hun kop boven het maaiveld hebben uitgestoken en er openlijk voor uitkwamen dat ze gevoeliger zijn dan de doorsnee persoon. Al die HSP-ers die zich op social media zichtbaar hebben gemaakt door er over te schrijven. In blogs, berichten, in groepen. Boeken die zijn geschreven en verkocht. Films die zijn gemaakt.

Het is mijn inziens belangrijk dat we gaan staan voor onze hooggevoelihgheid.

Als we zichtbaar zijn en blijven in woord en daad kunnen ze niet meer om ons heen. Het is niet nodig om verlegen en/of angstig te zijn over deze eigenschap. We hoeven ons niet te schamen voor onszelf.

Hooggevoeligheid staat steeds meer op de kaart. Het krijgt steeds meer erkenning in het reguliere circuit. En daar is iedereen bij gebaat. Dus laten we gaan staan! Laat je zien! Uit jezelf en laat je prachtige eigenschap een schitterend deel zijn van jezelf.

Hooggevoeligheid is je kracht!

www.mindfulnesscentrumvught.nl

Jan Hogema