Hooggevoelig? Ik wil geen stempel!

HOOGGEVOELIG? IK WIL GEEN STEMPEL

Heb je een hekel om in een hokje geplaatst te worden? Wil jij je authenticiteit zoveel mogelijk bewaren en ontwikkelen en zit je niet te wachten op kaders en etiketjes? Ik begrijp je helemaal!

Veel hooggevoelige mensen die ik in mijn praktijk ontmoet hebben een aversie tegen het stempel ‘hooggevoelig’. Ze willen niet horen bij een groep van HSP (Hoog Sensitieve Personen). Ze hebben over het algemeen veel weerstand bij dit relatief nieuwe begrip. En ze willen vooral vrij zijn en geen stempel dragen ‘ik ben hooggevoelig’.

En dat is heel begrijpelijk. Hooggevoeligheid wordt nog door velen in onze samenleving bestempelt als overgevoelig, zweverig, aanstellerig, zwak, slap… etc. En deze etiketten zijn natuurlijk niet iets waar je jezelf graag mee wilt afficheren.

Het is een uitdaging om bij jezelf eens na te gaan waar die weerstand mee te maken heeft. Het kan namelijk ook zijn dat je de kenmerken van hooggevoeligheid wel herkentmaar niet erkent en accepteerd voor jezelf. En dat kan uiteindelijk wel eens tegen je gaan werken.

Veel hooggevoelige personen zitten lang in een ontkenningsfase. Ze hebben helemaal geen zin in deze eigenschap en verlochenen zichzelf door het weg te wuiven. Soms besluiten ze zelfs om gewoonweg niet meer hooggevoelig te zijn…(?) Echt waar, dat gebeurd. Maar de boemerang komt ongetwijfelt terug! En hoe pijnlijk kan dat dan zijn…

Ook ik heb een hekel aan een stempel. Ik geloof dat we allemaal gewoonweg héél erg veel gevoel hebben! En dat we dat een beetje zijn vergeten of hebben afgeleerd door de tijd heen. Er hebben zich mentale sluiers gevormd om ons diepe kleurrijke gevoelsleven.

Hooggevoeligheid bestaat maar je hoeft het niet als een stempel te dragen. Als je erkent dat je gewoonweg héél erg veel voelt is dat ook prima. Ik geloof dat er een groep mensen is die véél meer voelen en verfijnder voelen dan anderen. Ik geloof dat veel meer mensen dan we vermoeden ‘paranormale’ gevoelens ervaren.

Net zoals de een meer talent heeft om piano te spelen dan een ander, heeft de een meer gevoelens dan de ander. Niet meer en niet minder. En als je veel meer voelt dan een ander kan dat knap lastig zijn omdat de samenleving over het algemeen minder voelt. De samenleving is anders dan jij. Daarom is het belangrijk dat je jezelf bewust bent van jouw gevoeligheid zodat je jezelf kunt beschermen.

Je hebt een prachtige eigenschap die deze samenleving iets heel moois kan brengen! Je kunt de mensen om je heen weer in contact brengen met hun gevoel. Door jezelf te zijn zul je merken dat anderen geraakt worden doordat je jouw gevoelens en indrukken op waarde weet te schatten.

Dus blijf trouw aan jezelf, aan jouw gevoelens, aan wat jij ervaart. Dat dat er altijd mag zijn, wat er ook gebeurd. Want je bent een uniek mens.

Hooggevoeligheid is je kracht!

www.mindfulnesscentrumvught.nl

Jan Hogema