Hoe kleur jou het antwoord kan geven

De lente zit in de lucht en als ik buiten loop zie ik de heldere, strakblauwe lucht. Op straat lopen twee dames voor me met fel gekleurde jurkjes aan.

In een etalage zie ik narcissen die op het punt staan zich te openen. Het valt me vandaag op dat met de lente voor de deur kleur weer meer tot mijn bewustzijn doordringt.
En, zeg nou eerlijk. Wie houdt er niet van kleur? Kleur is overal om je heen. Het maakt je blij. Kleur zit vol leven. En toch gebruiken we deze energie zo onbewust. We staan er niet bij stil. Kleur is er gewoon. Soms valt een kleur op maar we doen er zo weinig mee. En dat is jammer omdat kleur zoveel kwaliteiten heeft en zoveel informatie bevat. Informatie die jij wel eens heel goed zou kunnen gebruiken.

De sfeer van kleur Veel HSP
(Hoog Gevoelige Personen) voelen dingen die ze niet kunnen plaatsen. Ze voelen iets maar weten niet wat het is. Ze voelen iets maar ze kunnen het niet omschrijven. Herken jij dat ook? Kom je wel eens een persoon tegen waarvan je voelt dat die niet goed voor je is zonder dat je daar je vinger op kunt leggen? Ervaar je wel eens een sfeer op een feestje die naar aanvoelt zonder dat je weet wat dat nou is? Voel je wel eens dat een bepaalde situatie juist wel weer heel goed aanvoelt zonder te weten waarom? Vaak is het een uitdaging om gevoelens te vertalen naar de begrippen van ‘deze wereld’. Maar er is een manier om deze gevoelens te vertalen. Te vertalen naar begrijpelijke informatie voor jouw geest.

Het toverwoord hierbij is: Associeer! Ikzelf heb een methode gecreëerd om gevoelens te vertalen. Ik vertaal ze met kleur. Door in te tunen op het specifieke gevoel en deze te associeren met een kleur is er een eerste vertaalslag gemaakt. Vervolgens vraag ik mijzelf af wat die specifieke kleur mij te zeggen heeft. Wat zijn de eigenschappen van deze kleur. Is deze koud, warm, fijnzinnig? Brutaal? Waar heeft deze kleur mee te maken? En misschien denk je nu wel: “Wat een vaag gedoe!” maar het tegendeel is juist waar. Je komt juist tot concrete inzichten door deze methode te ontwikkelen als een bruikbare tool. Het abstracte wordt concreet.

Oefening baart kunst
Ook jij kan kleur gebruiken om ondefinierbare gevoelens te begrijpen door ze eerst te vertalen naar kleur. Je komt wonderlijke zaken tegen die via kleur tot je komen. Mij heeft het bewust gemaakt van zaken waarvan ik me anders nooit bewust van was geworden. Daarbij word kleur ook nog eens wezenlijke energie voor je. “Kleur ga je echt beleven!” zoals Goethe het benoemde.

Op Aarde in 7 kleuren
Creeren is het mooiste wat er is. Althans dat is het voor mij. Vanuit associeren met kleur heb ik een methode ontwikkeld om mensen (en HSP in het bijzonder) te helpen om meer in hun kracht te komen. ‘Op Aarde in 7 kleuren’ is een praktisch model. Het gaat uit van 7 kleurniveaus die gerelateerd zijn aan de doorsnede van de aarde. Elk kleurniveau van onze aarde heeft een sterk eigen karakter, specifieke kenmerken en kwaliteiten. Elk niveau geeft informatie om meer OP aarde te zijn.

Over het algemeen gesproken willen HSP niet Op Aarde zijn. Ze begeven zich liever in hogere sferen en zitten ook veel in hun hoofd. HSP hebben aarding dan ook nodig om goed te functioneren. Maar alleen het aarden/gronden is niet voldoende. Het is ook belangrijk om verbonden te zijn met de ‘hogere’ niveau’s (waar ze over het algemeen minder moeite mee hebben). Als je de kwaliteiten van alle niveaus (en kleuren) gebruikt kun je veel beter omgaan met jouw hooggevoeligheid en sta je stevig Op Aarde! Je bent dan verbonden met het diepste van de aarde en het hoogste van de kosmos. Het voert te ver om in deze blog het tot in detail uit te leggen maar ik wil er mee zeggen dat je zo veel kunt doen met kleur.

Via kleur kan ook jij tot inzichten komen en ook jij kan met kleur creeren. Het is een magisch fenomeen dat onuitputtelijke mogelijkheden in zich draagt. Ga het eens proberen. Associeer eens met kleur in jouw dagelijkse leven en voel eens wat kleur je te zeggen heeft. Heb het lef eens om abstract te denken, te voelen en te beleven zonder je oordeel klaar te hebben. En laat het me weten als je iets bijzonders hebt meegemaakt! Ik ben namelijk heel nieuwsgierig wat kleur ook jou te zeggen heeft! Kleur geeft antwoord op jouw vraag. Maar kun je ook luisteren?

Hooggevoeligheid is je kracht!

Jan Hogema