Het pad van HSP-ers

PAD VAN HOOGGEVOELIGHEID

Hooggevoelige mensen vinden het niet fijn om gelabeld te worden en ik sluit me daar bij aan. Dus de vraag: “Ben je een HSP-er?” roept vaak weerstand op.

Het is een van de eigenschappen van gevoelige mensen; ze willen niet in hokjes gestopt worden. Ze willen vrij zijn. En gelukkig maar… dat zijn ze ook. Als je vermoed dat je gevoeliger bent dan de doorsnee persoon kun je kijken wat daarover te lezen valt. Als snel zul je merken dat er genoeg websites en boeken zijn die gaan over hooggevoeligheid. Velen herkennen zich in de woorden. De verschillende fasen van het pad voor hooggevoelige mensen:

Herken
Je zult de woorden die staan geschreven over hooggevoeligheid herkennen. Je bent verwonderd en verbaasd dat je dat zelf ook zo ervaart en voelt. Dat herkennen zal vaker gebeuren naar gelang je websites en boeken leest over hooggevoeligheid. Het zal zich in golfbewegingen ontvouwen. De kans is groot dat je denkt: “Ja, maar dat gaat vast niet over mij.” Des te meer omdat je geen label wilt krijgen. Na verloop van tijd herken je echter zó veel van de eigenschappen van hooggevoeligheid dat je dit niet langer vol kunt houden. Het kan je emotioneel raken doordat je zoveel herkent en je bijna denkt dat ze een boek over jou hebben geschreven!

Erken
De volgende stap is de stap van het erkennen dat je hooggevoelig bent. Dat geeft gevoelens van vreugde. Een gevoel van: “Hè, hè! Eindelijk valt het kwartje! Eindelijk weet ik wat er met mij aan de hand is! Het kan een hele opluchting zijn en vaak zie je dat er daardoor al eventuele stressklachten verminderen omdat je weet wat het is. Maar het legt ook direct een nieuwe uitdaging op je pad. Hoe ga ik er mee om?

Accepteer
Het accepteren van je hooggevoeligheid is een uitdaging die wellicht je hele leven lang mee kan. Het accepteren wie je bent is je niet verzetten tegen jouw karaktereigenschappen. Je bent hooggevoelig. Dat heeft zijn mooie kanten en dat heeft zijn minder leuke kanten. Maar je bent zoals je bent en dat is goed! Jij mag er zijn. Schaam je niet voor je hooggevoeligheid. Het is er. Jij bent er! Als je accepteerd wie je bent kun je ook vrede hebben als je onverwacht overprikkeld raakt. Je accepteerd de minder leuke kanten van hooggevoeligheid en ook de fijne kanten. Doordat je jezelf accepteerd zoals je bent heeft dat de consequentie dat je gaat kiezen.

Kies
Je gaat kiezen voor jezelf in meer situaties. Je kiest een keertje om niet naar dat feestje te gaan, Je kiest om een middag voor jezelf te nemen en een keer dat goede boek te lezen. Je kiest voor meer rustmomenten omdat je weet dat je bij veel drukte je overprikkelt raakt. Je kent jezelf in je hooggevoelligheid en leeft daar naar. En dat is fijn. Je weet een balans te houden tussen rust en beweging. Als je de kenmerken van hooggevoeligheid herkent, erkent, vervolgens accepteert en als je vaker kiest, heb jij veel minder last van de vervelende kenmerken van deze mooie eigenschap.

Mindfulness Centrum Vught heeft een methode ontwikkeld om met je hooggevoeligheid om te gaan. Het herkennen, erkennen, accepteren en kiezen is een ‘hapje’ uit dit model.

Een MBSR Mindfulness training kan je helpen om beter met je hooggevoeligheid om te kunnen gaan. En heb je liever een individueel traject dan kan dat ook in één op één gesprekken.

Hooggevoeligheid is je kracht!

www.mindfulnesscentrumvught.nl

Jan Hogema