Help! Ik ben hooggevoelig

HELP, IK BEN HOOGGEVOELIG!

Vanochtend stond ik op met een licht pijntje in mijn borst. Linkerkant. Nu had ik al een onduidelijke klacht de laatste tijd op die plek. Ik voelde een ‘borrelend’ gevoel in mijn borst, aan de linkerkant.

In mijn lijf… vooral als ik een beweging maakte. Zo vreemd vond ik dat? De gedachte dat ik snel zou komen te overlijden nam weer bezit van mij. Het zou zomaar longkanker kunnen zijn en de tumor zou zomaar al 15 cm groot kunnen zijn met uitzaaingen in mijn hele lijf…

Gisteren heb ik 2 glazen wijn gedronken en ik voel het nog in mijn lijf vanmorgen. Voel me duf. Ik voel mijn maag en dat ik minder zin heb in het ontbijt. Heb geen spuug in m’n mond. Het brood smaakt als droog karton. T’is nog koud in de huiskamer en daardoor heb ik ook ineens last van koude voeten. Ik trek mijn schoenen aan en voel dat deze eigenlijk heel zwaar zijn. Waarom koop ik van die zware schoenen?

Ik zet de radio aan op een rustig station maar ik merk al snel dat ik daar somber van wordt. Dus toch maar 538 met geschreeuw en veel herhalingen van klote-nummers. O, wat kan ik me irriteren aan die DJ’s met hun gelul over tieten en hun bulderende gelach!

Gisteren was ik geraakt door een opmerking van een goede vriend. Het heeft me vannacht regelmatig uit de slaap gehouden. “Waarom zei hij dat nou?”

Tara, onze hond kijkt me deze morgen intens lief aan. Ik voel de golf van liefde binnenkomen. Dat pept me weer enigszins op. Mijn grote steun en toeverlaat.

Mijn moeder van 93 belde me. Haar ongelooflijke sprankelende stem maakte me emotioneel en voel me even intens gelukkig. Met haar, met onze verbinding en…. met deze dag! Dat ik besta en mezelf voel. De zon schijnt ineens de huiskamer binnen.

Wat een begin van dit eerste half uurtje van deze dag!

Ben nu al weer moe…

Herken je dat?

Ik word er soms dood en doodmoe van. Dat voelen, dat denken. Alles voelen. In je lijf. Emoties die opkomen. Indeeën die zich vormen in mijn hoofd. Een ‘Up’ gevoel en een ‘Down’ gevoel. Véél verschillende gevoelens en emoties op één dag. Verschillende in één uur. Verschillende in één minuut.

De laatste tijd ervaar ik dat ik gevoeliger ben. Hoe zou dat komen? Ik merk dat ik meer behoefte heb aan rustmomenten en aan een prikkelarme omgeving. Zou hooggevoeligheid soms meer en soms minder kunnen zijn? Ik denk ‘t wel.

Ik bevind mij in een gevoelige periode. Dat betekend dat ik me meer wil terugtrekken. Dat ik, of ik nou wil of niet, rust moet inbouwen. De dingen rustiger en vooral bewuster mag doen en er weer eens aan herinnerd word dat ik mijn hooggevoeligheid opnieuw mag omarmen. Het er helemaal mag laten zijn.

Op het moment ben ik geen HSS-er (high Sensation Seeker). Zo noemen ze hooggevoelige mensen die bewust actie opzoeken om een intens gevoel te willen ervaren waarna ze snel uitgeput zijn. Maar die periode zal ook vast weer volgen, dat weet ik.

Maar op het moment doe ik het rustig aan.

Al met al ben ik zo blij met mijn hooggevoeligheid! Ik ervaar zo veel dat ik het gevoel heb dat ik leef, dat ik leer en weer herinner wie ik werkelijk ben.

Als je deze woorden herkent besef dan dat je niet de enige bent. We zijn met velen hier op aarde. En hsp-ers kunnen net het verschil maken. Een stukje gevoel in deze snelle en soms harde wereld brengen. Besef dan ook dat hooggevoeligheid een kracht is waar je ontzettend trots op mag zijn.

Hooggevoeligheid is je kracht!

www.mindfulnesscentrumvught.nl

Jan Hogema