10 vakantietips voor hsp-ers

De vakantie staat voor de deur. Voor veel mensen een heerlijke tijd. Toch is gebleken dat de vakantietijd stressvol kan zijn. En dit geld zeker voor hooggevoelige personen.

Juist in de vakantie ligt overprikkeling op de loer. Elke dag nieuwe dingen bekijken. Naar het zwembad, eten in het restaurant, slapen in de warme caravan. Muggen. Het zijn zomaar wat dingetjes. Ik wil je wat bruikbare tips meegeven die je overprikkeling misschien wat minder kunnen maken en je daardoor meer kunt genieten van deze tijd. Hier komen ze!

  1. Wissel ‘iets bekijken’ (Zoals naar een stad gaan, winkelen, een tempelcomplex bezoeken) af met een dagje niks. Bijvoorbeeld aan het zwembad liggen, voor je tent zitten met een boekje.
  2. Eet goed en gezond. Natuurlijk mag je een frietje eten maar probeer goed voor jezelf te zorgen op je vakantie door regelmatig te eten. Maak een gezonde salade en eet wat fruit.
  3. Alcohol met mate. Veel alcohol zorgt dat je de volgende dag meer last hebt van prikkels.
  4. Zorg dat je een goede nachtrust hebt. Als je goed slaapt kun je beter omgaan met de indrukken van alledag.
  5. Zorg voor beweging. Wandelen, zwemmen en misschien wel sporten. Als je actief bent op vakantie stimuleert dat ook weer je slapen. Je rust daardoor beter uit.
  6. Krop niks op en probeer zaken die even tegen zitten meteen te bespreken. Dat zorgt ervoor dat stress er meteen uit kan.
  7. Heb niet te grote verwachtingen van je vakantie. De kans dat het tegenvalt is dan groot.
  8. Doe eens iets alleen. Ga eens naar de plaatselijke bakker in je eentje of maak een wandeling. Je even terugtrekken uit je reisgezelschap zal je goed doen.
  9. Lees een goed boek waar je inspiratie van krijgt. Liever dan een zware misdaadroman.
  10. Geniet! Geniet van de natuur. Geniet van elkaar. Geniet wat je hebt. Zet je mind op: ‘Het glas is half vol!’

Ik wens jullie allemaal een hele fijne tijd toe. Waar je ook heen gaat. Misschien blijf je wel thuis dit jaar. Ook helemaal prima. Nederland is ook prachtig. Geniet van het leven!

Hooggevoeligheid is je kracht!

Jan Hogema